Presentatie op 8 september '13 in Casla:

WONEN + LEVEN = RUIMTE

Is een project van kunstenaars Mariël Bisschops en Bertina Slettenhaar,
Flevolands Vlijt in samenwerking met Casla.

Centraal in dit project staat het begrip RUIMTE.
Een ontmoeting met ruimte. Ruimte die we innemen, ruimte die we delen. Wanneer ben je je eigenlijk nog bewust van ruimte? En over welke ruimte gaat het eigenlijk? Waar begint of eindigt die? En wat gebeurt er op de grens?

Onderdeel van dit project is “Give me Space”. Deze film laat ‘ruimte’ zien; in het kleine en daarmee ook in het groot; verrassend, verbeeldend. Een prikkel tot bewustwording of bewustzijn.

Op 8 september 2013 vanaf 13.00 uur zijn beiden; de

presentatie van het project 'Wonen + Leven = Ruimte' en de

film 'Give me Space' te zien bij Architectuurcentrum Casla,

Weerwaterplein 3, 1324 EE te Almere.

trailer Give me Space

Tevens kunt u vanaf 14.00 uur in een workshop (voor volwassenen), geïnspireerd door beide kunstenaars, een vilten basisvorm ombouwen tot architectuur. Aan de workshop zijn geen kosten verbonden.
www.flevolandsvlijt.nl - meer informatie en aanmelden workshop op flevolandsvlijt@gmail.com

Met dank aan: Prins Bernhard Cultuur fonds; filmmaker Hélène Kocken; kunstenaars van De Witte Olifant; leerlingen van Balletschool Almere Marianne de Hont; schoolkinderen van Bizziekids; vrouwenvriendengroep uit Almere Haven; Stichting De Vrolijkheid; stagiaires Groenhorst College.

Koningsbezoek in Almere op 19 juni 2013

Nog voor de première van Give me Space presenteert Lavina trots haar aandeel aan de film aan Koning Willem-Alexander en KoninginMáxima.

 

Lof der zichtbaarheid


De kracht van podiumkunst in het werken aan ruimte voor anders-zijn. Een festival op 14 juni in de Hogeschool Utrecht, Heidelberglaan 7. Zie ook Special Arts
Ontmoeting met mensen met 'speciale wensen' vormt de basis voor een inspirerende dag vol kennisdeling en podiumkunst.
Op dit festival is de film 'Give me Space' te zien.

Centraal in deze artistieke film staat het begrip RUIMTE.
Een ontmoeting met ruimte. Ruimte die we innemen, ruimte die we delen.
Wanneer ben je je nog bewust van ruimte? En over welke ruimte gaat het dan eigenlijk?
Waar begint of eindigt die? En wat gebeurt er op de grens?

Deze film is onderdeel van het project 'Wonen + Leven = Ruimte' van Bertina Slettenhaar en Mariël Bisschops en gemaakt door Hélène Kocken.
Tot stand gekomen in samenwerking met Casla, De Witte Olifant en Balletschool Almere.
Financieel mogelijk gemaakt door Prins Bernhard Cultuurfonds.

Een presentatie van het project 'Wonen + Leven = Ruimte' en de film 'Give me Space' zijn te bezoeken op 8 september 2013 in Architectuurcentrum Casla, weerwaterplein 3 te Almere.


Dansers: Jip Ascherl, Annelot Bosman, Lavina Ngoesmin, Hymke Theunissen

 


'Wonen + Leven = Ruimte'
Een nieuw project van Flevolands Vlijt - september 2012


Flevolands Vlijt! breiproject

Water, bron van leven, bron van Flevoland en Almere.

Begin 2009 werkten de kunstenaars Bertina Slettenhaar en Mariël Bisschops het idee uit om een ode te brengen aan het water. Het water dat onlosmakelijk verbonden is met Flevoland. Zij gaven dit vorm door het water als gebreide omhulsels op levende elementen, de bomen, door de stad te laten stromen. “Flevolands Vlijt” is als klein project in september 2009 gestart, maar liet ogenblikkelijk zien wat Flevolanders bindt: het samen breien werkte aanstekelijk! Nieuwe ontmoetingen waren het resultaat. Uiteindelijk hebben meer dan 250 mensen van uiteenlopende leeftijd, gender en origine meegedaan aan dit bijzondere Community Art Project.

Presentatie Boekje Flevolands Vlijt:

Almere Vandaag 12 maart 2012:
http://www.almerevandaag.nl/nieuws

Almere Dichtbij 14 maart 2012:
http://www.dichtbij.nl/

De presentatie van het boekje, een succesverhaal mede dankzij de inzet van vele mensen,
vindt plaats op
vrijdag 9 maart om 16.00 uur.
Plaats: de derde verdieping in de Hulk.
Adres: Haak 58, 1353 AE Almere-Haven.

Flevolands Vlijt: Water in beweging

De waterbreisels die de bomen in Almere-Haven begin dit jaar zo kleurig maakten hebben een metamorphose ondergaan! Ondanks alle weersomstandigheden zijn de kleuren sprankelend gebleven. De breisels, nu niet meer verstild om de boom, komen in beweging. Laat u verrassen en meevoeren door deze frisse stroom, die golft, deint, kolkt en kabbelt. Alle golven komen uiteindelijk bij elkaar in het Almeerse water.
Als uiteindelijk alles op het droge komt, wordt het ’land uit water’ zichtbaar.
Flevoland; land uit water, met vereende krachten tot stand gebracht met vele vrijwilligers.


Nieuws 12-9-2010 - Breisels te water gelaten - :
http://www.omroepflevoland.nl/

Foto's bekijken? zie Nieuws-pagina

Op 19 maart naar het Textielmuseum, mede mogelijk gemaakt door NL.DOET:

Zie ook Nieuws. Voor meer foto's: Nieuws of Agenda> helemaal naar beneden.

 

 

Zie plattegrond van Almere-Haven:

Klik op de blauwe ballonnetjes om alle bomen te bewonderen.


Flevolands Vlijt weergeven op een grotere kaart

De bomen zien er geweldig uit!

Op maandag 25 januari kregen de eerste bomen op de Markt in Almere Haven hun in waterkleuren gebreide omhulsels aangemeten.
In totaal zullen ruim 40 bomen in Almere Haven hun kleurig omhulsel ontvangen. Deze periode is de somberste tijd van het jaar, met de feestdagen al weer ver achter ons, de bomen nog kaal, het weer guur en koud en nog een lange tijd tot de lente te gaan. De bomen vrolijken Almere Haven op tot eind maart.

Op vrijdag 12 februari zullen de laatste bomen aangekleed worden. De bomen in de schapenwei van het Ooievaarsnest, gelegen in het beginbos van AlmereHaven, zijn de gelukkigen.
Deze dag is gekozen in het kader van http://www.warmetruiendag.nl.

Motto: Trek een warme trui aan en zet de verwarming lager!
Op deze energiezuinige en feestelijke dag krijgen niet alleen de laatste paar bomen een warme trui, maar krijgt u ook te zien hoe de wol gesponnen en geverfd kan worden.
Tevens zijn er allerlei lekkere dranken en hapjes te krijgen in het Theehuis van het Ooievaarsnest
(Muiderweg 10, 1351 GJ Almere)
Tijd: 11 uur tot 15.30 uur.

 

27 januari 2010:

Fantastisch om te zien dat zoveel mensen konden komen afgelopen maandag waar we met vereende krachten hebben gezorgd dat de depressiefste tijd van het jaar omgezet werd in een positieve golf.
Gewarmd door koffie, thee, chocolademelk en heerlijke cakes geschonken door bakkerij Struiksma zijn we met velen aan de slag gegaan.
Gelukkig is dat ook de pers niet ontgaan. Op dinsdag 26 janauri stond een mooi artikel in de ‘Trouw’.
Vandaag haalden we de voorpagina van de Almare. TV Flevoland, Newsmedia, StadsTV Almere en HavenbreedTV hebben opnames gemaakt. Daarnaast zijn we benaderd door de NCRV radio,
een Jongerenkrant en –weekblad uit Amsterdam, gaat de NOS er waarschijnlijk nog een item aan wijden; kortom Almere Haven staat op de kaart!
Zie de Nieuwspagina op deze site.

We willen hierbij natuurlijk onze sponsoren en partners hartelijk danken voor het vertrouwen, de schenkingen, het meedenken en –werken.
Zonder al deze vereende krachten hadden we dit nooit kunnen realiseren. Het mooie van het samen doen, is dat er steeds nieuwe golfjes en kabbelingen ontstaan.
Hoewel het breien zijn einde nadert (de wol is bijna op) en nog vele bomen in de komende weken hun waterjasje zullen krijgen, gaat de Flevolandse vlijt verder.

U hoort van ons!
Moe, maar zeer tevreden, bedanken wij jullie allen,

Mariël en Bertina
Breien in De Hulk.

Vanaf 28 oktober tot en met 16 december 2009:
Iedere woensdagavond een breibijeenkomst op de 3e verdieping in De Hulk.
U bent van Harte Welkom! 19.30 – 22.00 uur
Haak 58, 1353 AE Almere

Op woensdag 28 oktober wordt tevens de film vertoond die Cees de Lange gemaakt heeft
van De Hulk en de kunstenaars die daarin werkzaam zijn.

 

Met hun monumentale brei en haak kunstproject ‘Flevolands Vlijt’ hebben de kunstenaressen Mariël Bisschops en Bertina Slettenhaar al veel mensen in Almere-Haven weten te inspireren. De eerste groepen zijn al gestart. Jong of oud, man of vrouw, of je nu 6 of 96 jaar bent, iedereen kan en mag meedoen.
Omdat we graag zoveel mogelijk mensen willen bereiken, zouden we het leuk vinden als je meedoet aan dit project!

Flevolands vlijt
Het wassende water,
het leeft, golft en kolkt
Staan we er wel eens bij stil?
Hoe hoog zal het water komen…
nu de zeespiegel stijgt?”

Met breisels op levende elementen in de stedelijke omgeving (de bomen dus) laten we het kolkende, golvende, stromende water zien.

Flevolands vlijt en Flevolands strijd.

We breien van september t/m december 2009. In januari 2010 zijn alle resultaten op de bomen te zien. Samenwerken aan de ‘creative space’ in Almere-Haven.

Wil je deze unieke kans om deel uit te maken van een Flevolands Kunstwerk in Almere-Haven niet voorbij laten gaan? Neem dan contact op met een van de initiatiefnemers.

Kunstencentrum De Hulk

Mariël Bisschops en Bertina Slettenhaar zijn beiden kunstenaar, werkzaam vanuit Kunstencentrum De Hulk in Almere. Het gebouw waar de ateliers zich in bevinden is het oudste gebouw van Almere en sinds vorig jaar door woningbouwvereniging De Alliantie aangekocht. Met een subsidie van de gemeente is het geschikt gemaakt voor kunstenaars, kleine creatieve bedrijfjes en kunstgerelateerde zorginstellingen.

Er zijn in het gebouw ongeveer 20 huurders die samen bijna het hele creatieve veld omvatten: architectuur, dans, theater, televisie, fotografie, muziek, 2 en 3-D kunstuitingen.