Nieuws!


(foto's bekijken?: zie onderaan de pagina)

Een korte film en foto's gemaakt door Harald Walker:

http://vimeo.com/

http://walker.photoshelter.com/

Guerrilla kunst tijdens Art Amsterdam alweer verwijderd

In de nacht van 25 op 26 mei zijn alle bomen voor Tentoonstellings- en congresgebouw de Rai ingepakt in wollen breisels en zijn er een aantal spandoeken met werk van kunstenaars opgehangen. Helaas was de organisatie 'not amused' over deze actie en dreigde de breisels los te knippen de volgende ochtend toen zij ontdekte wat er was gebeurd. Het was de bedoeling dat dit werk tijdens de kunstbeurs 'Art Amsterdam' van 26 t/m 30 mei zou hangen. Art and the City wilde inhaken op een van de thema's van dit jaar: 'No Holds Barred'.

Zie ook: http://www.artandthecity.com/Project_Guerrilla_Art.html

 

Project Inside Out:

GROEN is de kleur die vanaf 29 april zal overheersen in de Krelis Louwenstraat. Dan start namelijk het nieuwe kunstproject "Groen". De voormalige Hendrick de Keyserschool zal worden gehuld in spandoeken die werk tonen van diverse kunstenaars en ontwerpers. Zij hebben zich de afgelopen weken bezig gehouden met het thema "Groen".

Zie ook: http://artandthecityamsterdam.blogspot.com


Een greep uit enkele reacties:

Complimenten voor het breien om bomen project. Een aanstekelijk en goed idee wat blijkbaar veel (breiende) mensen op de been heeft gebracht. Het zag er ook leuk uit, al die aangeklede bomen. Het werden er ook steeds meer. Als vanzelf vraag je je af of je als boom het ook koud kan hebben. Een vraag die gerechtvaardigd was in een winter die niet op leek te houden.

Ronald Venrooy
Directeur Corrosia!


Flevolands Vlijt heeft met het breiproject in Almere Haven bijgedragen aan de promotie van Almere. Het bewijst dat Almere een steeds volwassener cultureel klimaat krijgt en dat Almere Haven daarin dikwijls de trekkersrol vervult. Het breiproject heeft zelfs de voorpagina van de NRC Next gehaald en positieve woorden van een kritische NRC journaliste.

Hans Snel
Directeur Almere City Marketing

Ze zijn mooi! Ik zag ze al op tv.
Succes!

Ym de Roos
Sociaal pedagoog
Advies en projecten


NL.DOET
19 maart 2010

Vandaag zijn we met diverse ZZPers en de vrijwilligers van Flevolands Vlijt naar het Textielmuseum in Tilburg geweest.
Het was echt een SUPERdag en we willen het Oranjefonds, de NL.DOET actie en Stichting Mooi zo Goed zo (die alles coördineerde) ONGELOOFLIJK bedanken voor een ONVERGETELIJKE dag! Zonder jullie hulp hadden we dit nooit kunnen doen. Ook willen we het AUDAX Textielmuseum Tilburg bedanken voor de speciale kortingen die ze ons gegeven hebben naar aanleiding van de NL.DOET actie. De enthousiaste rondleid(st)ers voor hun op maat gesneden geestdriftige verhalen. Niet alleen heeft het vele verschillende groepen en mensen (jong en oud) samengebracht, het bracht een saamhorigheid bij ons allen, die nieuwe energie geeft. Op naar de volgende acties van Flevolands Vlijt die nog op stapel staan, we kunnen er weer tegenaan! We hebben veel gezien, gehoord, gevoeld en zijn vol nieuwe inspiratie weer thuis gekomen, dankzij de veilige en verzorgde bustocht van Almere-tours en onze chauffeur Henri.


4 maart 2010:
Alle bomen zijn nu aangekleed en we oogsten nog steeds veel positieve reacties.
Hopelijk is dat ook bij jullie gebeurd. Tot onze verrassing stond één van onze bomen gisteren zelfs op de voorpagina van NRC-Next! Er staat nog meer op stapel en dat vertellen we graag binnenkort.
Om jullie te bedanken hebben we met NL.Doet.nl een uitje geregeld. We kunnen met een bus naar het Textielmuseum in Tilburg op vrijdag 19 MAART a.s. om daar de verandering te zien van het oude brei-ambacht naar de moderne technieken.
We vertrekken vanaf Kunstcentrum “De Hulk”.
We vinden het leuk jullie weer te zien en alle (brei)verhalen te horen.

http://nos.nl/artikel/

www.trouw.nl/        Bekijk de krant: van 26 januari      Pagina 4

www.omroepflevoland.nl/nieuws/

 Almere vandaag, 26 januari 2010:

Bomen in Haven warm aangekleed

ALMERE/TAMAR DE VRIES - 

Er zijn meer dan de geplande tien bomen van een warm breisel voorzien in het centrum van Haven gistermiddag.
,,De opkomst bij aankleden van de bomen was super, groter dan verwacht'', zegt Mariël Bisschops. ,,Er zijn bij elkaar wel honderd mensen geweest.'' De kunstenares van De Hulk is samen met Bertina Slettenhaar maandenlang de drijvende kracht geweest achter het breiproject Flevolands Vlijt. Daarbij werden kleurige hesjes gebreid voor bomen. Zeventien bomen op de Markt, bij De Meergronden en langs de Havendreef hebben gistermiddag een hip breisel om hun bast gekregen.
De vrolijke aankleedactie werd gevolgd door het winkelend publiek en mensen die in de afgelopen maanden mee hebben gebreid. ,,Er kwamen ook mensen die de boomtrui nog snel thuis hebben afgemaakt toen ze van de aankleedmiddag hoorden'', zegt Bisschops. De hesjes werden gebreid tussen september en december door jonge en oude inwoners van Haven.
Het aankleden van de bomen gebeurde met opzet op maandagmiddag aan het einde van de januarimaand, omdat maandagen in deze maand door veel mensen als uitermate troosteloos worden ervaren. ,,Met de felle blauwgroene breisels wilden we daar verandering in brengen.''

Ook op vrijdag 12 februari worden er nog bomen aangekleed in Haven. ,,Dan gaan we bomen bij het Ooievaarsnest aankleden'', vertelt Bisschops. ,,Die dag is het Warme Truiendag, een dag waarop scholen, instellingen, kantoren en overheidsinstanties een dag de verwarming uit laten om het milieu te sparen.''

De Almare, 26 januari:

Warme wintertrui voor bomen

http://www.echo.nl/

Almere Vandaag, 20 januari 2010:

Warme breisels voor bomen Markt in Haven


ALMERE / TAMAR DE VRIES - 

De troosteloosheid van een winterdag in januari verdrijven. Dat is het doel van de 'bomen-aankleed-dag' die maandagmiddag op de Markt in Haven plaatsvindt.
Tien bomen in het vierkant op het marktplein krijgen een blauwgroen gebreid 'hesje' om de stam. Het breiproject is een initiatief van Mariël Bisschops en Bertina Slettenhaar van Flevolands Vlijt.
Het brei- en aankleedproject is geen melige grap maar heeft een serieuze sociaal-maatschappelijke achtergrond, vertelt Bisschops. ,,Er zijn diverse instanties bij betrokken zoals de gemeente, woningcorporatie De Alliantie, emancipatiecentrum Avanti, Prins Bernhardfonds, scholen, kinderopvang en handwerkzaak 't Spoeltje. Het project moest iets met water uitbeelden, wij hebben gekozen voor de stijging van de zeewaterspiegel, vandaar het overheersende blauw in de breisels.''Het project is enthousiast opgepakt in verschillende leeftijdsgroepen. ,,We zijn gestart met 25 breiers en uiteindelijk hebben in totaal 250 mensen meegedaan'', zegt Mariël Bisschops. ,,Het mooie is dat een oud ambacht op een monumentale wijze werd vormgegeven.'' Maandag wordt om één uur gestart met het aankleden van de bomen. Naar verwachting is de klus rond half vier geklaard. Op een later tijdstip krijgen bomen langs de Kerkgracht en de Havendreef ook een breisel. De hesjes blijven tot eind maart zitten.De breisels worden daarna niet weggegooid. Flevolands Vlijt onderzoekt of ze gebruikt kunnen worden voor aankleding van de Esplanade en het Weerwater in Stad.

 

 

Nieuwsbrief december 2009
Almere.nl/haven

http://www.almere.nl/

 

 

Leuk filmpje van Flevolands vlijt is te zien op onderstaande link:
www.almerehaventv.nlZaterdag 2 januari 2010:

Nieuwjaarsreceptie van de Gemeente Almere en de Vereniging Bedrijfskring Almere in de Schouwburg Almere en het kunstencentrum de “Kunstlinie”:
“Flevolands Vlijt” exposeert in de Middenfoyer.

High Tea, Een Ontmoetings-bijeenkomst op 11 december:

Flevolands Vlijt organiseert op vrijdagmiddag 11 december een ontmoetings-bijeenkomst voor alle deelnemers aan het Flevolands Vlijt project:
Neem je breiwerk mee! Want alle breisels en breiende Flevolanders worden op de foto gezet door Walther Vlaanderen.
De Huzaar zorgt voor lekkere hapjes.
11 december van 15.30 tot 17.00 uur
Hulk (Haak 58, 1353 AE, Almere-Haven), 3e verdieping. Lift is aanwezig

In de tweede week van december is in De Almare, Almere “Deze Week”, VVV Uit krant en Gemeente Nieuwsbrief Almere haven op een leuke manier melding gemaakt van Flevolands Vlijt.

 

Betere Buurtprijs op 21 november 2009:

Tijdens de dag van de Betere Buurtprijs, een initiatief van Ymere, is Flevolands Vlijt van de Partij. In samenwerking met de Kunstbus en Flevolands Vlijt zijn dames van Avanti aan het breien voor het kunstproject met breisels over organische elementen.Almerenu.nl, 17-11-2009:

'Flevolands Vlijt’ is monumentaal brei- en haakkunstproject


Met hun monumentale brei- en haakkunstproject ‘Flevolands Vlijt’ hebben de kunstenaressen Mariël Bisschops en Bertina Slettenhaar al veel mensen in Almere-Haven weten te inspireren. De eerste groepen zijn al gestart. Jong of oud, man of vrouw, of je nu 6 of 96 jaar bent, iedereen kan en mag meedoen. Omdat we graag zoveel mogelijk mensen willen bereiken, zouden we het leuk vinden als je meedoet aan dit project!

“ Flevolands vlijt
Het wassende water,
het leeft, golft en kolkt
Staan we er wel eens bij stil?
Hoe hoog zal het water komen…
nu de zeespiegel stijgt?”

Met breisels op levende elementen in de stedelijke omgeving (de bomen dus) laten we het kolkende, golvende, stromende water zien.
Flevolands vlijt en Flevolands strijd
We breien van september t/m december 2009. In januari 2010 zijn alle resultaten op de bomen te zien. Samenwerken aan de ‘creative space’ in Almere Haven. Wil je deze unieke kans om deel uit te maken van een Flevolands Kunstwerk in Almere-Haven niet voorbij laten gaan? Surf dan naar http://www.flevolandsvlijt.nl. Op deze site is informatie te vinden over deelname: wie, wat, waar en natuurlijk de voorgang van het project.

Meld je aan op onderstaand e-mailadres of bel: info@marielbisschops.nl
06-22830322In de Uitkrant van Almere Vandaag op 12 november 2009:

Ambassadeurs blijven
Omdat we gewoon doorgaan met de campagne “Het Geheim van Almere”, gaan we ook door met het geven van tips voor en door Ambassadeurs. Deze week willen we het project Flevolands Vlijt onder de aandacht brengen. Een monumentaal brei- en haakproject dat al vele mensen in Almere-Haven heeft weten te inspireren. Met breisels op levende elementen in de stedelijke omgeving laat het project het kolkende, golvende en stromende water zien. Tot eind januari wordt er nog gebreid.

 

6 november Nieuwsbrief van Het Geheim van Almere:

Ambassadeurs blijven komen met tips!
Flevolands Vlijt
Ook deze week hebben we weer een aantal tips van Ambassadeurs om met jullie te delen. De eerste tip komt van kunstenares Mariël Bisschops. Zij is samen met Bertina Slettenhaar een brei- en haak kunstproject begonnen in Almere Haven. Met breisels op levende elementen in de stedelijke omgeving laten ze het kolkende, golvende en stromende water zien. Flevolands vlijt en Flevolands strijd. Door middel van dit project willen ze De Hulk als broedplaats onder de aandacht brengen en aan de gemeente laten zien wat er gebeurt als je krachten in de directe omgeving bundelt. Wil je graag een bijdrage leveren of meer informatie over dit project, neem dan contact op met Mariël Bisschops.